Svaštara

TRIK KAKO DA ISJEČETE LUK, A DA NE ZAPLAČETE: PROVJERENO USPIJEVA AKO URADITE OVO PRIJE SJECKANJA

Prepoznatljivi ukus luk duguje sumporu koji apsorbuje iz zemlje.

Kada jedete sirov luk ima ljuti ukus, a kuhanjem postaje slatkast. Ipak, luk oslobađa i enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu sličnu sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči.

Da bi vas oči peckale što manje morate da znate kako to i da radite.

Prvo, koristite što oštriji nož – tupi će oštetiti dijelove luka čime će se osloboditi i više enzima.

Stavite prije sjeckanja luk na sat vremena u frižider – niska temperatura će usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance.

Još jedan fazon je da oštricu noža namažete sokom limuna koji ublažava djelovanje sumpornih komponenti luka.

Ne sijecite korijen. Najviše sumpornih komponenti nalazi u korijenu luka, pa ga sijecite oko korijena, ali ne i sam korijen. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh