Prema doktorki Kristi Gegnon, ako u redovnu ishranu uključite bundevu, umnogome ćete smanjiti rizik od pojave katarakte.
Takođe, ovo povrće pomaže da ojačate mišićno tkivo, kosti i sluzokožu. Brojni nutricionisti su naveli bundevu, pod uslovom da je pripremate kako valja i na način da sačuva sve korisne materije, kao veoma korisnu namirnicu za mršavljenje, što je potvrdila dijetolog Makenzi Berdžis.
“Bundeva je dobra za mršavljenje, jer ima malo kalorija, ali sadrži mnogo vode i hranljivih materija”, objasnila je.
Berdžis je dodala da vitamin C koji se nalazi u bundevi pomaže imunim ćelijama da se oslobode štetnih bakterija. Kalijum reguliše ravnotežu tečnosti i minerala u ćelijama tela i održava normalan krvni pritisak.
Nutricionista Mišel Rou je istakao da je bundeva bogata vlaknima koja efikasno zadovoljavaju glad i snižavaju holesterol.
Osim toga, sjemenke bundeve sadrže antioksidanse koji usporavaju proces starenja, kao i magnezijum, gvožđe, cink i mangan. prneose “Nezavisne“.