Konzumiranje junk fooda može izazvati bol ili učiniti ljude osjetljivijima na bol, čak i ako su zdravi i vitki.
Studija je pokazala da određene masti u brzoj hrani mogu uzrokovati nakupljanje holesterola u arterijama, što dovodi do upale, a to je okidač za bolove u zglobovima i čini ljude osjetljivijima na bol.
Poznato je da dugotrajno jedenje brze hrane može dovesti do hronične boli, ali sada istraživači poručuju da čak i samo nekoliko takvih obroka može uzrokovati štetu. Studija provedena na miševima pokazala je da se zasićene masnoće u krvi vežu za receptore živčanih stanica, što dovodi do upale i oponaša simptome oštećenja živaca.
Proces je primijećen nakon samo osam sedmica prehrane s visokim udjelom masti koja nije sadržavala dovoljno kalorija da bi glodavce učinila pretilima.
Ova studija pokazuje da je dovoljno kratko vrijeme jesti masnu hranu da biste osjetili bol – izjavio je dr. Michael Burton, asistent profesora neuronauka na UT Dallas.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Scientific Reports, a naučnici ističu da još ostaje ispitati na ljudima može li loša prehrana biti okidač za bol, čak i za pojedince koji nisu pretili i inače se zdravo hrane. prenosi “Hayat“.