Mrkva, luk ili krompir
Ako ste presolili supu, umak ili gulaš, u jelo dodajte jednu cijelu glavicu luka, mrkvu ili oguljeni krompir koji će pokupiti višak soli.
Limunov sok ili sirće
Ovo takođe možete da koristite za presoljenu supu, ali budite oprezni. Ovaj trik djeluje samo ako ste malo presolili jelo, u suprotnom će rezultat biti preslana i prekisela supa.
Mlijeko, pavlaka ili jogurt
Presoljeno varivo ili paprikaš takođe možete da pokušate da spasite na ovaj način. Naime, kremasti mliječni proizvodi uspješno neutrališu slanoću jela.
Jabuka
Ubacite oguljenu jabuku u jelo, ovo je trik naših baka. Ostavite jabuku u jelu da pokupi so, pa je onda pred kraj pripreme izvadite i bacite, kaže My Foodbook.
Voda
Možete da dodate i vodu, a ako je potrebno da poslije toga zgusnete jelo posegnite za malo gustina ili skroba, a možete da dodate i bešamel sos.