Svaštara

Da li perete meso prije korištenja: Evo šta kažu stručnjaci

Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak?

Meso - Ilustracija/Nezavisne.com

Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa.

Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.

Međutim, ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, savjetuje Healthline. prenosi radiosarajevo

Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari.

Dobro očistite radne površine
Nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso
Obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh