Tajna je u surađivanju sa svojim tijelom, poštovanju stvarnog osjećaja gladi i ujednačenog ritma spavanja kako bi se masti istopile, obuzdala želja za grickanjem i obnavljanju energije.
Istraživanja su pokazala da naše tijelo upada u zamku koju mu sami postavljamo kada je riječ o ishrani i spavanju, a sve zahvaljujući pogrešnom izboru hrane koju unosimo tokom dana. Rezultat toga je sljedeći: zarobljeni ste u ciklusu taloženja masti – konstantnom protoku hormona koji izazivaju glad i koji čine vašu žudnju za hranom prosto neodoljivom.
Da li ste znali da čak i određene zdrave namirnice mogu da nanesu više štete zdravlju nego koristi?
Na primjer, hrana koja goji stomak svakodnevno je prisutna na našoj trpezi, a možda toga i nismo svjesni. Ne moramo je ni konzumirati u većoj količini, a ona će svakako doprinijeti našem “punijem” izgledu u predjelu struka. I vjerovali ili ne, riječ je o mlijeku.
Većina mliječnih proizvoda (sladoled, jogurt i kefir) prirodno sadrži određenu količinu šećera – laktozu. Ona pak zahtijeva jedinstveni enzim laktazu kako bi se svarila.
Tako 250 ml mlijeka sadrži čak 15 grama laktoze. To je po većini nutricionista previše, pa čak i za osobe koje je besprijekorno vare.
Naime, ako vam nedostaje laktoza ili konzumirate previše mlijeka, šećeri će ostati nesvareni i u tankom crijevu će započeti njihova fermentacija. Rezultat toga bit će nadutost i gasovi, a višak šećera završit će u salu. Kako je za ovaj proces neophodna voda, ona se crpi iz crijeva, što posljedično dovodi do zatvora. prneosi n1