Svaštara

Nutricionisti dali odgovor: Šta će se desiti u našem tijelu ako često jedemo grejp?

Mnogo je naučno potkrijepljenih razloga da razmislite o tome da vam grejp postane redovni dio ishrane, kažu nutricionisti i navode da to niskokalorično suptropsko voće nudi mješavinu vitamina, minerala i hranjivih tvari odličnih za organizam.

Crveni grejpfrut - Kurir.rs

Bogat vlaknima i velik u odnosu na drugo voće, grejp može biti zdrava namirnica za zadovoljavanje apetita, uravnoteženje crijeva, kontrolu težine i potporu metabolizmu.

Može ojačati imunološki sistem

Grej tijelu pruža snažnu dozu C vitamina.

Naime samo 100 grama svježeg crvenog ili ružičastog grejpa pruža preko 30 miligrama tog vitamina, a prema Johns Hopkins Medicine, “jedan cijeli grejp srednje veličine osigurava 100% dnevnih potreba za C vitaminom”.

Uz to, njegovi moćni antioksidansi pomažu imunološkom sistemu u odbrani od štetnih bakterija i virusa, a istraživanja otkrivaju da povećani unos C vitamina može čak pomoći i u liječenju respiratornih i sistemskih infekcija, koje utječu na dišni sustav, odnosno na krvotok.

Može pomoći kod inzulinske rezistencije

Dijetetičarka dr. Gabriela Barreto kaže da to dokazuje i studija objavljena u Journal of Medicinal Food u kojoj su sudionici koji su prije obroka konzumirali po pola grejpa, a dva sata nakon obroka imali smanjenu razinu glukoze i sveukupno smanjenje inzulinske rezistencije.

Može pomoći u povećanju razine kalija

“Uloga kalija u tijelu je da služi kao glavni elektrolit koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućine i hidratacije, održavanju otkucaja srca, kontrakciji mišića i funkciji živaca te pokretanju tekućina kao što su otpadni produkti iz stanica”, kaže Barreto za Eat This, a grejp kalija ima gotovo koliko i banana.
Može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena

Kako starimo, proizvodnja kolagena ima tendenciju smanjenja, a uvođenje grejpa u prehranu može pomoći tijelu da ga stvara više, piše Večernji.hr.

„Kolagen čini oko 30% strukture kostiju, veliku količinu tkiva tetiva i ligamenata, a važan je za strukturu kože i krvnih žila“, kaže Barreto.
Može pomoći u zdravlju srca

Ako tražite hranu koja će pomagati da održite zdravlje srca, grejp je odlična opcija.

“Grejp zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kalija i antioksidansa podržava i zdravlje srca”, kaže dr. Breanna Woods.

Ona dodaje i da se otkrila povezanost između unosa grejpa i smanjenog rizika od koronarne bolesti srca, akutnih koronarnih događaja i ishemijskog moždanog udara. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh