Razna kuhinjska pomagala često nam uveliko olakšaju život, iako nije uvijek lako shvatiti kako se koriste i za što nam sve mogu poslužiti, pa ih nerijetko koristimo samo polovično.
Ljudi se, zapravo, često iznenade kad saznaju da su neki od tih uređaja koristili pogrešno, ili da postoji barem još desetak situacija u kojima su njegove prednosti mogli iskoristiti na neki drugi način.
Prisjetimo se samo, rupa na kašiki za vađenje kuhanih špageta, zapravo se koristi kao “doza” za količinu špageta koje ćete skuhati, ili malog produžetka korpice u mašini za pranje posuđa, koja služi kao držač za visoke čaše. Isto tako, mnogi ne znaju za što se koriste različite strane rende za hranu.
Tako je jedan korisnik Reddita nedavno u objavio zapitao: “Koristi li neko ikada ovaj dio ribeža s najsitnijim rupicama? Čemu on uopšte služi?”, prenosi The Mirror.
Dodao je kako osobno nikad nije koristio tu stranu ribeža, te da uglavnom koristi onu drugu stranu, s velikim rupama, za ribanje sira. Pokazalo se da nije jedini koji se muči s odgovorom.
“Ne znam, ja sam mislio da može poslužiti tome da malo bolje usitnite sir, no ispalo je da služi samo tome da si izgrebem zglobove na prstima na toj strani rende”, odgovorio je drugi korisnik kojeg muči to pitanje.
U međuvremenu, neko se i našalio: “Zgodno je za rezanje spužve na trakice, to je jedino što mi s time uspije”.
Srećom, ima i onih koji ponešto znaju o funkciji sitnih rupica: “Trebale su godine da shvatim da na tim rupicama mogu usitniti parmezan, ili koricu limuna, naranče ili limete za kolače i pokazalo se da ih je najbolje rendati upravo s te strane.
“Na toj strani fino se može usitniti korica tvrdog sira ili bijeli luk, kao i muškatni oraščić. Možete naribati đumbir tako da dobijete pastu, komentirao je još jedan korisnik Reddita.
Ako se, ipak, pitate čemu služe ostale strane ribeža, evo pojašnjenja koja su dali chefovi francuske kuhinje:
Velika strana ribeža: korisna je jer će većinu namirnica pretvoriti u ujednačene i tanke strugotine koje su pogodne za salate, ili kuhanje. Na taj način brže će se skuhati i raspasti, ako želite gušći umak. Poslužit će i za brzo sjeckanje voća i povrća, usitnjavanje luka za saft, ili za mrvljenje čokolade koju ćete otapati na pari. Dobro je rješenje i za ribanje margarina koji trebate dodati u kolače.
Strana ribeža s sitnim rupama: Odlična je za brzo i efikasno usitnjavanje pojedinih namirnica koje ćete koristiti za ukrašavanje jela, poput tvrdog sira, čokolade voća ili povrća. Na ovoj strani možete naribati krompir za popečke ili palačinke, ili tikvice kojima ćete puniti palačinke, te napraviti kašice od voća i povrća za bebe.
Strana ribeža sa nazubljenim rupama: U vrijeme dok nije bilo sokovnika, ovo je, zapravo, bila najčešće korištena strana ribeža, jer su na njoj žene “trljale” voće i povrće da bi napravile kašicu iz koje će kasnije iscijediti sok za djecu. Na toj strani su ribale mrkvicu kad bi kuhale za djecu koja ne vole mrkvicu, kako se ona ne bi vidjela u tanjuru. Na toj strani možete istrljati luk, da biste dobili sok od luka za obloge i slično.
Strana ribeža s dvije, tri duguljaste rupe: Služi za rezanje voća i povrća na tanke, uravnotežene kriške koje možete koristiti za salatu, složenac, ukras na tanjuru i slično. Na ovoj strani možete narezati krompir na ploške za pripremu čipsa i slično, piše 24sata.hr.