Kako bi saznali, HuffPost je razgovarao s dr. Majid Basit, kardiologinjom iz Memorial Hermann u Sugar Landu u Teksasu.
Basit je rekla da nema mnogo istraživanja o ovoj temi, ali je primijetila jednu razliku: “Dokazano je da vruća kafa ima veće količine antioksidansa, što može ponuditi zdravstvene prednosti. Ali potrebno je još istraživanja”, dodala je.
Studija iz 2018. u Scientific Reports to potvrđuje. Istraživači sa Sveučilišta Thomas Jefferson otkrili su da topla kafa ima više razine antioksidansa, koji mogu spriječiti ili usporiti oštećenje stanica, u usporedbi s hladnom kafom.
Ali što ako želite dobiti dodatnu količinu kofeina? Tada stvari postaju zeznute. Kofein je vrlo varijabilan u kuhanoj kavi i ovisi o nizu faktora, uključujući korištena zrna. Iako je studija Američkog kemijskog društva iz 2020. pokazala da metode kuhanja daju nešto više razine kofeina od metoda hladnog pripravljanja kave te je važno napomenuti da razlike nisu bile dovoljno velike da prevladaju gore navedene varijable. Dakle, općenito ćete dobiti solidnu dozu kofeina bez obzira pijete li kafu toplu ili hladnu.
“Kofein ima i pozitivne i negativne učinke na tijelo”, objasnila je Basit. “Povećava budnost mozga i opću razinu energije, ali će također povećati kiselinu u želucu što dovodi do želučanih tegoba kod nekih ljudi.” Kardiologinja je također spomenula pojačano mokrenje, krvni tlak i otkucaje srca, zajedno sa smanjenjem sposobnosti tijela da apsorbira kalcij, što može dovesti do manje gustoće kostiju.
Da rezimiramo: Prosječna šalica vruće kafe ima nešto više antioksidansa i približno jednaku količinu kofeina kao i njezina hladnija verzija. Sve u svemu, studije nisu otkrile veće razlike u tome kako ljudsko tijelo reagira na dva oblika kafe. Topla ili hladna, čini se da je kava općenito dobra za vas.
Prema studiji Sveučilišta Colorado iz 2017., sedmično ispijanje kafe može smanjiti šanse za dobivanje srčanog udara za čak 7%. Niz od tri studije iz 2022. godine koje su predstavljene na 71. godišnjoj znanstvenoj sjednici Američkog koledža za kardiologiju dodatno podupiru da je kafa dobra za zdravlje srca.
Međutim, postoji jedna karakteristika tople šalice kafe koja je uvelike razlikuje od hladne kafe, a nema nikakve veze s konzumacijom: miris vruće kafe.
Prema studiji iz 2008. objavljenoj u Journal of Agricultural and Food Chemistry, postoji veza između arome graha i “potencijalnih antioksidansa ili aktivnosti otpuštanja stresa”.
Koristeći štakore u laboratorijskom eksperimentu, istraživači su otkrili da je jedan dašak vruće kafe dovoljan da smanji umor i razinu stresa. “Budući da vruća kafa ima više pare, moguće je da se ovaj učinak može pojačati s vrućom kafom u odnosu na hladnu kavu”, rekla je Basit. Kardiologinja, međutim, također ističe da ne postoji konačno istraživanje o ovoj temi i da bi mnogi rezultati mogli biti povezani s placebo učinkom.
Ispostavilo se, dakle, da je bitka između vruće i hladne kafe još uvijek vrijedna rasprave. prneosi n1