Riječ je o takozvanoj volumetrijskoj dijeti koja se temelji na niskokaloričnim namirnicama (niske energetske gustoće), bogatima vodom i vlaknima.
Hrana se dijeli u četiri kalorije, od one s najviše nutrijenata do one koja daje najviše energije.
1. kategorija – hrana jako niske gustoće, odnosno jako niskokalorična, u što spadaju voće i povrće bez škroba, nemasno mlijeko i juhe
2. kategorija – hrana niske gustoće, odnosno niskokalorična, što uključuje škrobasto voće i povrće, žitarice, malomasno mlijeko, mahunarke
3. kategorija – hrana srednje gustoće, odnosno srednjokalorične, u što spada meso, sir, hljeb i peciva, sladoled, pomfrit
4. kategorija – hrana visoke gustoće, odnosno visokokalorična, poput čipsa, čokolade, kolača, orašastih plodova, maslaca i ulja
Preporučuje se jesti što više voća i povrća (dakle više hrane iz prve i druge kategorija), umjerenu količinu hrane iz treće kategorije, dok namirnice iz četvrte kategorije treba svesti na minimum.
Za uspjeh volumetrijske dijete se preporučuje i tjelesna aktivnost poput hodanja. U tjedan dana se može izgubiti dva kilograma. prenosi radiosarajevo
Sedmični jelovnik:
Ponedjeljak
Doručak: obrano mlijeko i integralni hljeb s marmeladom bez šećera
Ručak: integralna tjestenina s povrćem i sirovim povrćem po volji
Večera: piletina sa sezonskim povrćem
Utorak
Doručak: žitarice s nemasnim jogurtom
Ručak: riža sa sezonskim povrćem i sirovo ili kuhano povrće po volji
Večera: pečena riba s krompirom i povrćem s roštilja
Srijeda
Doručak: integralni hljeb s nemasnim sirom i zelenim čajem
Ručak: salata od riže i povrća
Večera: supa od povrća s pirom i mahunarkama
Četvrtak
Doručak: obrano mlijeko i integralni hljeb s marmeladom bez šećera
Ručak: salata sa sezonskim povrćem, svježim sirom i integralnim hljbom, voće
Večera: tofu s povrćem s roštilja
Petak
Doručak: žitarice s nemasnim jogurtom
Ručak: kus-kus sa sezonskim povrćem i voćem
Večera: omlet sa sirovim i kuhanim povrćem
Subota
Doručak: integralni hljeb s nemasnim sirom i zelenim čajem
Ručak: integralna tjestenina sa sezonskim povrćem i salatom
Večera: puretina s povrćem
Nedjelja
Doručak: obrano mlijeko i integralni hljeb s marmeladom bez šećera
Ručak: riža i leća, sirovo povrće
Večera: supa od povrća i meso s roštilja
Za međuobroke sredinom prijepodneva i poslijepodneva možete konzumirati voće, sirovo povrće i smoothieje. Navečer se preporučuje biljni čaj po izboru, piše Story.hr.