Nakon napisa o dugotrajnom zamrzavanju i odmrzavanju istih komada mesa i preprodaje mesa neistinito deklarisane zemlje porijekla, nije na odmet podsjetiti se dobrih starih pravila o prepoznavanju svježeg i visokokvalitetnog mesa.
Kvalitetno meso, za početak, treba biti odgovarajuće boje, a površina bi mu morala blistati. Teletina bi trebala biti svijetla, ali ne bijela, jednako tako i perad. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna, dok je za svinjetinu idealno da je blijedoružičasta. Vidite li meso sivkastih nijansi, od takvih komada – bježite.
Dobar komad mesa također bi trebao imati ponešto unutarmišićne masti, uočljive po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano, jer upravo takva masnoća daje mu dobar okus, mesnoću i sočnost.
Kupujete li zapakovano meso, pripazite na vodu – ne bi je trebalo uopće biti, niti bi podložak kojeg se ubacuje kako bi upio tekućinu koju meso otpušta smio biti jako mokar i krvav. Leži li meso u krvavoj vodi, to znači da nije svježe. prenosi radiosaraejvo
Pri kupovini zapakovanog mesa ne zaboravite ni test prstom: kad ga pristisnete prstom, mora se brzo vratiti u svoj originalni oblik. Ostane li udubljenje, ne kupujte, piše Slobodna Dalmacija.