“Krompir niče kada je u toplom okruženju, oko 20°C ili višoj”, rekao je nutricionista Rahaf Al Boči, vlasnik “Olive Tree Nutrition” i predstavnik Akademije za ishranu i dijetetiku.
“Proklijali krompir proizvodi hemijski solanin (glikoalkaloidni otrov koji može izazvati nurološki poremećaj), a koji može biti otrovan ako se konzumira”. prenosi Simply Recipes.
Čuvajte krompir što dalje od toplote i svjetlosti
S obzirom na to da svjetlo, toplota i vlaga mogu da ubrzaju klijanje, najbolje je držati krompir na hladnom, suhom i tamnom mjestu.
Čuvajte krompir u frižideru u kutiji za povrće
Kako da znate da je krompir u dobrom stanju
“Stručnjaci su ranije savjetovali da se krompir ne čuva u frižideru, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji stvaraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krompiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno2, kaže Kelsi Kunik, nutricionist i savjetnik za “Zenmaster Wellness”. Agencija za standarde hrane Uedinjenog Kraljevstva (FSA) kaže da je čuvanje krompira u frižideru sigurno i da može krompiru produžiti “život” za tri do četiri mjeseca.
Prebacite krompir iz plastične kese
Krompir treba čuvati u papirnoj kesi ili vrećici
Krompir često je u plastičnim vrećicama ili kesama koje nisu idealne za skladištenje. Umesto toga zamijenite plastiku papirnom kesom, mrežastom vrećicom. Plastična kesa ili vrećica može da podstakne vlagu, što može dovesti do plijesni i truljenja.
Držite krompir odvojeno od određenog voća i povrća
Važno je u kakvom je ‘društvu’ vaš krompir. Ne bi trebalo da bude zajedno sa jabukama, avokadom, paradajzom ili drugom vrstom proizvoda koji otpuštaju etilen. To je plin koji proizvode neki proizvodi, a koji mogu da izazovu brže sazrijevanje osjetljivog voća i povrća.
Bacite proklijali ili pokvareni krompir
Jedan proklijali krompir može da utiče na ostalu hranu.
“Ako primijetite da se jedan krompir kvari, uklonite ga iz hrpe jer se bakterije i buđ mogu lako proširiti na ostale krompire’, kaže Kunik. prenosi novi