Iskusni baštovani ima trik kako da paradajz ostane svjež i zdrav. Morate da primijenite njihovu metodu.
Naime, smatraju da orezivanje paradajza nije neophodno osim ako ne uzgajate žbunaste sorte, ali je preporučljivo, jer ćete tako omogućiti da rađa plodove tokom cijele godine. A oni će biti krupniji, ukusniji i sočniji. Međutim, mnogi ne znaju kako se to radi.
Jedna žena dobila je efekasnu smjernicu od iskusnog stručnjaka za baštovanstvo Džejn Tarner.
– Ako želite da orežete svoj paradajz, najbolje je da uklonite male stabljike koje se pojavljuju između glavnih i bočnih grana. Prošle godine sam prvi put primijenila taj trik i imala mnogo bolji prinos i ukusnije plodove – objasnila je.
I dodao na koji način da ukloni te grančice.
– Najbolji način je da uklonite, odnosno orežete višak grana koje se pojavljuju iz glavnog stabla. Na taj način se se povećava njegova snaga. Orezivanje pomaže i bržem sazrijevanju paradajza, ali ćete imati i više prostora za sadnju.
Također, istakao je još jednu vrlo bitnu stvar.
– Uklonite izdanke koji izbijaju između grana. To su mladi izdanci koji crpe snagu i hranu od glavnog stabla, pa ukoliko ostavite ove zaperke vjerovatno ćete imati manje plodova – glasio je još jedan od mnogobrojnih komentara na društvenim mrežama. prenosi hayat