Svaštara

Zašto je breskva “dlakava”

Ukusno koštunjavo voće

Narandžasto koštunjavo voće poznato je po tankom sloju dlačica koje prekrivaju njegovu spoljašnjost….

Zašto su breskve uopće razvile ovu jedinstvenu osobinu – “dlakavost”.

Dok neke biljke koriste trnje i otrov te tako pasivno odvraćaju predatore, breskve uzvraćaju dlačicama!

Prema svim receptima, insekti su iritirani finim čekinjama i stoga se neće zadržati dugo nakon što slete na plod. Ovo ih sprečava da prave obrok od mekog ukusnog za ljude slasnog zalogaja ili da polažu jaja u breskvu.

Pored kontrole štetočina, dlačice su i prirodni konzervans. Ista delikatna koža i meso koji breskve čine podložnim gladnim bubama dovode ih u opasnost od truljenja pod određenim okolnostima.

Pošto voda potiče bakterije, višak vlage na hrani može ubrzati propadanje. Sićušne dlake na breskvi odlažu ovaj proces tako što sakupljaju kapljice kondenzacije i drže ih dalje od kožice ploda, a breskva zauzvrat ostaje još neko vrijeme ukusna i čvrsta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh