Ukoliko pretpostavljate da će vam zbog ove navike garderoba postati tijesna, u pravu ste. Ipak, pored loših efekata svakodnevnog konzumiranja sladoleda, postoje i oni dobri, piše “Eatthis.com”.
1. Sladoled pomaže kod plodnosti
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedan od šest parova se suočava sa problemima plodnosti širom svijeta.
Još 2008. godine epidemiolozi sa Univerziteta Harvard podelili su neke prehrambene faktore koji mogu da pomognu ljudima koji se bore sa neplodnošću i otkrili da unos mliječnih proizvoda sa visokim sadržajem masti može da bude od pomoći.
Čaša punomasnog mlijeka ili porcija sira se računa kao jedna porcija mliječnih proizvoda sa visokim sadržajem masti, baš kao i mliječni sladoled.
2. Možda ćete dobiti karijes
Ukoliko ne perete zube odmah pošto ste pojeli sladoled i ne odlučujete se za ovu poslasticu bez šećera, takva navika može da poveća šanse za razvoj karijesa.
“Konzumiranje hrane koja sadrži šećer bez pranja zuba odmah poslije obroka može imati negativne efekte na vaše oralno zdravlje”, kaže oralni hirurg Džek Hiršfeld.
Prema njegovim riječima, konzumiranje šećera može da podstakne karijes. S obzirom na to da se gotovo svi sladoledi prave sa šećerom, svakodnevna konzumacija ne može da bude dobra za zdrave zube.
3. Možda ćete imati problem sa snom
Studija objavljena u Journal of Sleep Medicine otkrila je da je konzumiranje hrane sa malo vlakana i visokim sadržajem zasićenih masti povezano sa lakšim snom i više nesanice.
Konzumiranje više šećera, posebno noću, smanjuje količinu dubokog sna koji regeneriše telo.
4. Ugojićete se
Poznato je da sladoled sadrži puno kalorija, što nije najbolji izbor za one koji pokušavaju da smršaju ili da održe željenu tjelesnu težinu. 5. Možda ćete imati povećan rizik od masne jetre
Neki sladoledi su zaslađeni fruktozom. U metaanalizi se pokazalo se da je konzumiranje najmanje jedne porcije hrane napravljene sa fruktozom svakog dana, poput određenih sladoleda, povezano sa povećanim rizikom od razvoja nealkoholne bolesti masne jetre ili stanja u kojem se višak masti nakuplja u jetri.
6. Možda ćete imati zdravije kosti
Kalcijum je ključni nutrijent za zdravlje kostiju. Pola šoljice sladoleda sadrži više od 80 miligrama kalcijuma, koji pomaže da se vaše telo puni ovim važnim mineralom. prenose nezavisne
Sladoled takođe sadrži magnezijum i cink, druga dva hranljiva sastojka koja podržavaju zdravlje kostiju.
7. Možda ćete imati negativne posljedice po zdravlje srca
Konzumiranje previše dodatog šećera može da ima negativne efekte na zdravlje srca. Američko udruženje za srce preporučuje ograničavanje dodatih šećera na najviše šest odsto kalorija svakog dana.
8. Možda ćete imati nadimanje
Kod osoba koje su intolerantne na laktozu konzumiranje sladoleda može da izazove bol u stomaku, dijareju, nadimanje ili druge neprijatne gastrointestinalne simptome. Dobra vijest je da danas postoji mnogo sladoleda koji ne sadrže mlijeko, pa predstavljaju idealno rješenje za sladokusce kojima laktoza smeta, prenosi Telegraf.