Unos takozvanih praznih kalorija, odnosno namirnica koje nisu hranljive može da “probudi” apetit i čini da brzo osjetimo glad.
Ukoliko nastavimo sa unosom hrane koja nema nutritivnu vrijednost, izgladnjivaćemo organizam i u isto vrijeme dobiti višak kilograma.
Kako navode na sajtu Love Your Self magazine, postoji nekoliko grupa namirnica koje spadaju u kategoriju onih koje otvaraju apetit.
1. Slane grickalice i bijeli hljeb
Rafinisani ugljeni hidrati povećavaju nivo šećera u krvi. Tad tijelo kao odgovor proizvodi veću količinu insulina da bi napravilo balans, ali kako je energija “zaključana” glad počinje da raste. Isti je slučaj i sa hljebom i slanim grickalicama.
2. Kolači i slatkiši
Šećer koji se nalazi u kolačima i slatkišima aktivira centre za nagradu i apetit u našem mozgu. Dijelovi mozga koji nas čine gladnim opuštaju se poslije obroka, ali se to ne događa kad pojedemo nešto slatko. Hipotalamus tada nastavlja da radi i šalje signale našem tijelu da jede dok se ne zasiti.
3. Jogurt
Iako sadrži proteine i dobre bakterije, jogurt nije najbolje rješenje kad smo gladni. Naime, žvakanje hrane ima veliku ulogu u tome da li ćemo osjetiti sitost. Što više žvaćemo hranu, to se nivo grelina, odnosno hormona gladi, smanjuje. Ipak, ukoliko ste ljubitelj jogurta, rješenje postoji: u ovaj napitak dodajte malo sjemenki i voća. Tako ćete morati da žvaćete, a vlakna iz semenki i voća će vas duže držati sitim.
4. Bjelanjca
Većina nutricionista će preporučiti unos bjelanaca, pogotovo u toku dijete. Ako, malo je onih koji će vam posavjetovati da jedete samo bjelanjca, bez ijednog žumanjca. Razlog leži u masnoćama koje žumance sadrži i koje, zapravo, utiču na sitost, a neophodna su i za proizvodnju hormona i apsorpciju vitamina A i B.
5. Napici bez šećera
Mnogi se osjećaju bolje kad vide natpis na flaši ili limenci napitka “nula kalorija”, ali kad vještački zaslađivači stignu na jezik centri za nagrađivanje u mozgu “zasvijetle” i signaliziraju da crijeva očekuju energiju, odnosno kalorije. Kad organizmu uskratite najavljene kalorije, mozak pokušava da ispravi tu neravnotežu. Zato se događa da poslije ispijenog napitka koji ne sadrži kalorije budete gladniji nego inače.
6. Žvake
Ako mislite da je žvakaća guma savršen način da zavarate glad, griješite. Čin žvakanja vara naše tijelo da pomisli da ćemo ga nahraniti. To znači da se želudačni sokovi uskomešaju u stomaku, pa on nekada zaboli, nekada počne da se nadima, a najčešće provocira da unesemo veću količinu hrane. prenose nezavisne