Ljeti preskačemo prženu ili pohovanu veziju, ali tu su grilovana i obarena piletina, kao i piletina kao salata, za cijeli obrok ili dio obroka uz povrće.
Pileća salata je omiljena u kombinaciji sa tjesteninom, pirinčem, barenim ili svježim povrćem. Cezar salata je najpoznatiji recept za pileću salatu koju dobro poznajemo i volimo. Ipak, sve ove kombinacije najčešće podrazumijevaju i prelive od majoneza ili milerama i dodatke poput rendanog punomasnog sira.
Salata od piletine može da bude pravo zadovoljstvo bogatog ukusa i bez ovih kaloričnih namirnica. Najbrže je meso grilovati, a tu će vam odabir pravog kućnog aparata poput električnog roštilja, omogućiti da imate ukus piletine sa žara, u kućnim uslovima.
Sastojci:
150 g pilećeg filea, obarenog ili grilovanog, hladnog
200 ml grčkog jogurta
1 srednji krastavac
1 limun
So, biber, bijeli luk u granulama
Kašika čija sjemenki
Peršun ili mirođija, pola veze
Pečeni susam za posipanje
Priprema:
Grčki jogurt začiniti solju, biberom i na vrh noža bijelog luka u granulama, izrendati koricu od cijelog limuna i dodati sok od polovine limuna, postupno, po ukusu.
Dodati polovinu količine sitno isjeckanog peršuna ili mirođije i sitno isjeckanu piletinu, koju ste ispekli na grilu. Sve dobro promiješati.
Izrendati na krupno rende krastavac, ocijediti rukom od soka i dodati u mješavinu, a zatim i čija sjemenke, pa dobro promiješati, bez gnječenja. Posuti odozgo ostatkom peršuna ili mirođije i pečenim susamom.
Salata je najbolja kad odstoji u frižideru barem 2 sata. prenosi hayat