Ove obojene mrlje koje se pojavljuju na dnu čeličnih posuda nisu simptom prljavštine, već su jednostavno estetska nesavršenost.
Poznate su kao “termalna boja”, a u praksi, kako bi se oduprlo habanju, rđi i koroziji, posuđe od čelika je obogaćeno malom količinom hroma koji, u dodiru sa vazduhom, stvara zaštitnu barijeru na površini šerpe.
Međutim, kada se zagrije na visokim temperaturama (na šporetu), oksidirani sloj na površini može se zgusnuti, a to stvara nijansu duge na čeliku. Ove mrlje nemaju posljedica za vaše zdravlje i ne utiču na kvalitet kuhanja jela. Ali, ako želite da ih eliminišete, evo kako da to uradite, piše Novi list.
Kako ukloniti termalne mrlje?
Za uklanjanje duginih aureola s čeličnih posuda potrebno je koristiti sredstvo za čišćenje u domaćinstvu koje često preporučujemo: limunsku kiselinu.
Sve što treba da uradimo je da napunimo dno posude toplom vodom, dodati nekoliko kašika limunske kiseline (možete je lako kupiti u prodavnicama s kućnom hemijom) i pustiti da zavri. Kada se limunska kiselina dobro otopi u vodi i smjesa se zagrije, uklonite je s vatre i ostavite da se ohladi, prije nego što je nastavite da trljate mekim sunđerom.
Mrlje će nestati bez napora i brzo i moći ćete ponovo koristiti posudu. Ako kod kuće nemate limunsku kiselinu, drugo rješenje može biti da mrlje poprskati polovinom limuna, ostavite da djeluje nekoliko minuta i temeljno isperete, piše Krstarica.