Oni koji još uvijek imaju bake i deke na selu itekako mogu primijetiti razliku u načinu pravljenja i ukusu ove osnovne životne namirnice.
Možda djeluje kao da je naučna fantastika, ali za izradu domaćeg hljeba zaista ne treba puno vremena niti truda.
Da bi on bio sočan i mekan, gotovo puterast, potrebno je dodati mu samo jednu namirnicu. Rezultat će biti fantastičan. prenose nezavisne
Sastojci:
– 2 kuvana krompira (možete ga obraditi i u mikrotalasnoj)
– 500 g brašna
– 2 kašičice šećera
– 7 g suvog kvasca
– 230 g vode (po potrebi)
– 2 kašičice soli
– 30 g ulja
Priprema:
Izbockajte kuvani krompir pa ga stavite u mikrotalasnu na 7 minuta minuta pa zatim izgnječite.
U većoj činiji pomiješajte krompir, brašno, šećer, ulje, so, kvasac, pa zamijesite tijesto rukama.
Izvadite na pobrašnjenu površinu pa još malo mijesite. Činiju, u kojoj ste maloprije mijesili premažite uljem pa vratite tijesto, pokrijte i ostavite da odmara oko dva sata da odstoji.
Nakon toga razvijte tijesto u oblik vekne pa zasijecite na 6 dijelova. Od svakog dijela pravite male loptice (kajzerice) i ređajte u pleh obložen pek papirom. Prekrijte zatim pleh folijom pa ostavite 20 min tako. Pecite na 180 stepeni pola sata. Hljeb je najbolje sjeći kada se malo prohladi, prenosi Krstarica.