Činjenica da palenta ne sadrži gluten i da se može konzumirati u svako doba dana i da je mogu jesti svi bez obzira na starost, govori mnogo o ovom jelu.
Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Pura ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čoveka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad crijeva, prenosi Faktor.
Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utječe i na dobro i zdravo varenje hrane.
Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.
Recept za puru
U šerpu sipajte tri šolje vode i kašičicu soli. Kada voda provri polako dodajite palentu, neprestano miješajući. U roku od 10 sekundi palenta će da se pretvori u kašu. U gotovu palentu možete dodati par kapi maslinovog ulja ili maslac. Izmješajte sve pa u palentu po potrebi dodajte sir, jogurt.
Ukoliko ste na dijeti, preporuka je da je jedete samo sa jogurtom ili kefirom i to dva sata prije spavanja. prenosi hayat