Talog ovog crnog napitka odlično čisti i zagorjele lonce i ringle na šporetu. Samo ih nemojte koristiti na svetlim granitnim ili mermernim pločama, jer njihova boja može da prodre u porozne površine.
Kafa je, vjerovali ili ne, i prirodni omekšivač mesa. Kuhinjska so, prirodne kiseline i enzimi iz kafe čine mišiće mesa mekšima, ali i pojačava ukus ove namirnice. Upotrebljenu mlevenu kafu pomiješajte sa suvim začinima i nanesite na meso najmanje dva sata prije pripreme.
Talog od kafe prijat će i vašim biljkama jer je bogat azotom, ali sadrži i fosfor, kalijum, gvožđe, kalcijum i magnezijum – što ga čini jeftinim đubrivom za vrt. Da biste napravili domaće đubrivo za biljke, pomešajte talog kafe s drugim organskim materijama, kao što su pokošena trava, smeđe lišće, smeđe đubrivo ili slama.
Biljke koje dobro reaguju na talog od kafe su borovnica, kupus, soja, paradajz, kukuruz, ruže, kamelija, rododendroni i azaleja.
Ali stručnjaci savjetuju da budete oprezni sa mladim sadnicama i sjemenom, jer previše kofeina može da im šteti, piše Krstarica.