Profesionalni kuhari znaju da prašak za pecivo ne utiče ne samo na teksturu proizvoda od brašna, kao što su hljebovi, peciva i kolači. Prah koji se dodaje kako bi pomogao da tijesto ili smjesa od brašna narastu, budu rastresitiji kada se peku i imaju veći volumen, slično radi i mesu.
Zahvaljujući prašku za pecivo meso će biti mekše, rastresitije, izbjeći ćete stvaranje grumenčića, pa čak i potencijalno gumenu teksturu. Jela od mesa će biti nevjerovatno sočna i mekana, posebno ako spremate pljeskavice ili ćufte.
Prašak za pecivo se dodaje pri kraju pripreme jela i to u maloj količini. Ako na primjer, miješate sastojke za ćufte, prašak dodajte na kraju i izmiješajte da se ravnomjerno raspredi, pa smjesu ostavite da malo odstoji prije prženja.
Ako ste u potrazi za jednostavim receptom za uštipke od mesa, evo i recepta:
Sastojci:
300 g mljevenog mesa
3 jaja
2 kašike brašna
2 kašike ulja
150 g vode
kašičica praška za pecivo
so, suhi biljni začin, biber, bijeli luk
Prirpema:
Sve sastojke sjedinite, kašikom vadite uštipke i stavite da se prže u dobro zagrijanoj tavi. prenosi hayat