Istraživanja pokazuju da lubenica nudi mnoge zdravstvene prednosti.
Jedno istraživanje se fokusiralo na potencijalno smanjenje bolova mišića, kao i da sjemenke čine kožu zdravijom. Dok se drugo pozabavilo velikom temom i navodi da ove sjemenke čak i smanjuju rizik od zloćudnih tumora. prenose nezavisne
Stručnjaci, uključujući dijetetičarku Loren Manaker, rekli su da ne samo da su sjemenke bezbjedne, već su i prepune hranljivih materija.
“Sjemenke lubenice su prirodni izvor mangana, fosfora, kalijuma, proteina, folata, esencijalnih masnih kiselina, gvožđa i cinka. Ovi različiti hranljivi sastojci, poput mangana, pomažu pravilnom funkcionisanju mozga i nervnog sistema, dok fosfor pomaže u zdravom formiranju kostiju i poboljšava varenje”, govori Manaker.
Crno sjeme lubenice je puno i zrelo sjeme koje se može posaditi. Zdrave su za jelo, ali imaju slab ukus i mnogo ih je teže žvakati od nezrelih bijelih sjemenki.
“Iako su obe bezbedne za jelo, većina ljudi ispljune crne semenke jer ih je teško žvakati i “otežava” jedenje mesa lubenice”, navodi nutricionista Tami Lakatos Šems.
I bijele i crne sjemenke lubenice sadrže vlakna, a smatra se da proklijale sjemenke lubenice pružaju još više nutritivnih prednosti.
Kada se peku, sjemenke lubenice podsjećaju na sjeme bundeve i zdrava su užina.
Magnezijum u semenkama igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkciji nerava i održavanju stabilnog krvnog pritiska, prenosi “Dailymail.co.uk”.