Kafa je neizostavan trenutak užitka za mnoge ljude koji sebi šoljicu ovog napitka dopuštaju i nekoliko puta dnevno.
Ako ste primijetili, kafa se u baru često poslužuje uz čašu vode i čokoladu (najčešće crnu), stavljenu uz šalicu.
No, kojim redoslijedom treba konzumirati ta tri proizvoda da ne pogriješite?
Ukoliko zamišljate da se čokolada otopi u kafi kako bi piću dala tjelesnost i slatkoću, varate se: kafa se mora konzumirati čista, bez dodavanja šećera, kako ne bi izostala niti jedna njena aromatična nota, prenosi Novi list.
Pravi ritual kafe
Ritual kafe prije svega zahtijeva da se pije voda: ona eliminira sve ostatke drugih okusa koji mogu biti prisutni u ustima i “priprema” naše nepce da dočeka aromatično bogatstvo kafe.
Zatim morate popiti kafu koju, kao što smo rekli, treba uzimati bez šećera. Podsjetimo se, čak i ako ju ne zaslađujemo, kratko ju treba promiješati žličicom, kako bi se arome i mirisi rasporedili u svakoj kapi napitka.
Konačno, možete odmotati čokoladu i uživati u njoj na kraju rituala.
Kofein je nekako omamio naše okusne pupoljke i nema šanse da nakon ispijene kafe ne poželimo nešto slatko (pogotovo ako je kafa gorka). prenose Nezavisne