Odgovor na ovo pitanje je da. Kafa se ne može vidljivo pokvariti kao mlijeko ili voće, da poplijesnivi ili strune, ali ipak može izgubiti svoja izvorna svojstva.
Naime, ako otvorenu kafu držite na sobnoj temperaturi, njen rok trajanja je od tri do pet mjeseci, a na to će utjecati i mjesto gdje je čuvate.
Da se kafa pokvarila prepoznat ćete po tome što je izgubila miris, a sam napitak ima ustajao okus.
No, za razliku od mnogih drugih namirnica, pokvarena kafa neće vam uzrokovati zdravstvene probleme poput mučnine, proljeva i trovanja, već samo neugodnosti.
Kako sačuvati svježinu kafe?
Kako bi kafa imala izvornu svježinu potrebno je čuvati u posudi u koju dopire što manje kisika.
Također, treba ju držati podalje od vlage, topline i sunčeve svjetlosti.
Ako ga ne držite u posudici nego u pakiranju u kojem ste ga kupili, nakon upotrebe “ispuhnite” zrak iz vrećice, zatim je zatvorite i pospremite.
Ono što može biti od pomoći kod spremanja velikih količina kafe je stavljanje u zamrzivač.
Čuvate li kafu u zamrzivaču do pred samu upotrebu, njezina će svojstva u potpunosti biti sačuvana. prenosi n1