To je zato što dok nosimo hranu iz kupovine kući, ona će se vjerojatno prosuti, a nekuhana hrana poput mesa i povrća može doći u kontakt s potencijalno lošim posljedicama. prenosi Radiosarajevo
Trebalo bi izbjegavati korištenje vrećica iz brojnih zdravstvenih razlika.
Bakterija u vrećicama
Jedno je istraživanje iz 2011. pokazalo da su među nasumično skupljenim vrećicama za višekratnu upotrebu pronađene bakterije u gotovo svima. Naime, Escherichia coli pronađena je u osam posto svih vrećica. Bakterija koja se nalazi u crijevima ljudi i životinja, može uzrokovati trovanje hranom, ozbiljne infekcije te u nekim slučajevima i smrt.
“Neće vam naštetiti svaki soj E.coli i neće svaka bakterija u vašoj torbi doći u kontakt s vašim ustima, ali ovi rezultati pokazuju da vrećice za višekratnu upotrebu, ako se redovno ne peru pravilno, mogu igrati ulogu u unakrsnoj kontaminaciji hrane”, rekli su istraživači. U tim vrećicama može sirova hrana poput povrća, doći u kontakt s nekim bakterijama, a da se zatim ne ispere. Zbog toga NHS predlaže da uvijek operete sirovu hranu prije nego što je pojedete.
Kako zaštititi svoju porodicu
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti sugerišu da bi ljudi trebali držati povrće odvojeno od mesa dok ih pakuju u svoje vrećice tokom kupovine. Sirovo meso može sadržavati mnogo opasnih bakterija, uključujući E.coli.
“Kada sokovi mesa uđu u vrećice i ostanu pohranjeni u gepeku automobila dva sata, broj bakterija se povećava 10 puta, što ukazuje na mogućnost rasta bakterija u vrećicama”, rekli su stručnjici.
Prije nego što bacite sve svoje torbe i zauvijek odustanete od toga da budete ekološki osjetljivi, stručnjaci za čišćenje imaju nekoliko savjeta o tome kako najbolje održavati svoje vrećice higijenskima. Rekli su: “Torbe koje su izrađene od pamuka ili drugih materijala kao što je poliester, općenito se mogu prati u mašini za veš kao što biste inače pratili te materijale.
Preporučujemo da ih stavite na vruću vodu (najtopliju koju materijal može podnijeti bez skupljanja) s deterdžentom. Tako će vruća voda, kao i deterdžent, ubiti sve neugodne klice koje vrebaju u vrećici!”
Koji su simptomi infekcije
Neki sojevi E.coli proizvode toksine (Shiga toksine) koji mogu uzrokovati teške bolesti. Jedan uobičajeni soj pod nazivom E.coli 0157 proizvodi takve toksine i obično je odgovoran za epidemije o kojima se izvještava u vijestima.
Simptomi ove vrste su jaki grčevi u želucu, povraćanje i proljev koji može biti krvav. Oni obično traju do sedam dana ako nema komplikacija, ali neke infekcije mogu biti teške i opasne po život.
Posebno je po život opasna komplikacija nazvana hemolitički uremijski sindrom (HUS), koji se može razviti u – do 10 posto ljudi zaraženih oblikom E. coli koji proizvodi toksin. Ovo je teška komplikacija povezana s bubrezima koja može, u ekstremnim slučajevima, dovesti do zatajenja bubrega i potrebe za nadomjesnom bubrežnom terapijom, piše The Sun.