Osim toga što se peku, kesteni mogu i da se kuhaju, a bilo koju varijantu da odaberete, treba da znate da se pripremaju lako, a da je rezultat uvijek ukusan.
Prema većini, pečeni kesten je ukusniji, ali i kuhani kesten ima svoje prednosti.
Prije nego što stavite kestenje da se kuha, treba da svaki plod zasječete oštrim nožem na vrhu. Budite pažljivi, kako se ne bi posjekli.
Najbolje je da kestenje poredate na peškir, kako se ne bi klizao. Nakon toga, sipajte kestenje u šerpu i prelijte ga hladnom vodom, koja treba da pokrije kestenje 2-3 prsta odozgo.
Kuvajte 5-10 minuta nakon što voda proključa.
Nije neophodno da stavljate so ili masnoću u vodu za kuvanje.
Imajte na umu da duže vrijeme kuvanja neće kesten učiniti ukusnijim i mekšim, već naprotiv – prekuhani kesten se mrvi i nije tako ukusan.
Preporučujemo vam da ogulite kestenje dok je još toplo, nemojte čekati da se potpuno ohlade. prenosi hayat