Istraživači su se često bavili ovim pitanjem, ali i pored svega opet su daleko od pravih dokaza koliko je čokolada zdrava.
Sve se temeljilo na flavonoidima, kojih ima u brojnim biljkama i hrani biljnog porijekla, a kakao sadrži brojne flavonoide.
Najveći fokus je upravo na katehinima i flavanolima. Ove hemikalije zaslužne su za sve, od smanjenja rizika od razvoja bolesti poput dijabetesa, srčanog i moždanog udara, raka, do poboljšanja funkcije mozga.
Ako je vaša omiljena vrsta čokolade mliječna čokolada ili neka druga vrsta punjenog čokoladnog slatkiša, nažalost, nemate sreće, navode istraživači u ovoj studiji.
Pojašnjavaju da se najviše flavonoida nalazi u čokoladi sa najvećim procentom kakaoa.
Istraživanje zdravstvenih dobrobiti čokolade donosi i dobre vijesti, piše “HowStuffWorks”.
Većina studija usredsređuje se na potencijal čokolade u borbi protiv bolesti koje mnogi ljekari nazivaju “velikom četvorkom”: dijabetesa, raka, moždanog udara i bolesti srca, prenosi B92.
Pokazalo se da su ljudi koji su dvije nedjelje jeli jednu pločicu čokolade sa visokim udjelom flavanola dnevno uveliko poboljšali funkciju i fleksibilnost arterija. Sve zdravstvene prednosti čokolade se odnose na tamnu čokoladu. prenosi Avaz