Svaštara

Provjerite na kojoj temperaturi radi vaš frižider: Većini ljudi je podešen pogrešno

Pogrešna tempratura u frižideru povećava rizik od nastanka bakterija na namirnicama i kvarenja hrane

Kada ste posljednji put provjerili na koju temperaturu je podešen vaš frižider? Ako niste neko vrijeme, provjerite što je prije moguće. Doktor Bavna Midha je istraživao da li ljudi pravilno podešavaju temperaturu u frižideru. Ako se frižider podesi na optimalnu temperaturu, hrana u njemu može da stoji danima bez razvoja bakterija. Tako znate da uzimate bezbednu hranu za konzumiranje

Međutim, rezultati istraživanja koje su sproveli istraživači sa Univerziteta RMIT u Australiji pokazali su da većina ljudi ne obraća pažnju na temperaturu u frižideru. Preporučena temperatura za frižider je od dva do sedam stepeni Celzijusa, navela je dr Bavna Midha i istakla da se bakterije brže talože i razmnožavaju kada je hrana topla. Ekstremno niske temperature takođe mogu uzrokovati kvarenje hrane.

– Da biste podesili temperaturu frižidera, jednostavno locirajte i okrenite točkić unutar uređaja, ali imajte na umu da će svakoj promeni temperature biti potrebno do 24 sata da se primjeni. Podešavanjem frižidera na ispravan temperaturni opseg, obezbjedićete da hrana unutra ostane svježa i izbeći ćete rast bakterija – rekla je Amanda Lorenzini, stručnjak za frižidere na AO.com.

U domaćinstvima sa djecom temperature su se često menjale jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno. Kada je riječ o zamrzivaču, optimalna temperatura je od -15 do -20 stepeni Celzijusa. Ova temperatura je idealna za čuvanje hrane i ne troši dodatnu količinu električne energije, prenosi Mondo. Svaki stepen iznad znači da trošite više električne energije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh