Svaštara

Dolaskom ljeta stižu i komarci: Kako se zaštititi od njih?

U svijetu je opisano oko 3300 vrsta komaraca, dok su u Hrvatskoj do sada pronađene 52 vrste. Komarci mogu prenijeti mnoge bolesti na ljude uključujući virus Zapadnog Nila, denge i malariju.

Kad je u pitanju zaštita, dva su ključna koraka. Prvi je smanjiti ugrize.

“To možete učiniti pokrivanjem ruku i nogu odjećom kada je to moguće. Odjeća tretirana insekticidom permetrinom može pružiti dodatni sloj zaštite”, rekla je dr. Wen.

Također možete koristiti sredstvo protiv insekata.

Drugi ključni korak je kontrola izvora — što znači smanjiti broj komaraca u vašoj blizini.

“Tokom vrhunca sezone komaraca, u ljeto i ranu jesen, koristite mreže na prozorima i vratima kako biste smanjili broj komaraca u svom domu.

Osim toga, ključno je potražiti stajaću vodu u svom vrtu, jer su to mjesta za razmnožavanje komaraca. Provjerite ima li u vašem domu predmeta koji bi mogli zadržati vodu – poput kanti, guma i igračaka – te ih ispraznite i operite barem jednom sedmično”, dodala je, a prenosi CNN.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh