Svaštara

Rashladite se i pritom uštedite: Evo kako podesiti klimu da troši manje struje

Zbog visokih temperatura nužno je korištenje klima uređaja, ali istovremeno se postavlja pitanje koliki će biti račun za struju ako klima radi neprekidno.

Stručnjaci ističu da je efikasnije pustiti klimu da radi u punoj snazi i kraće vrijeme, nego da radi u kraćim intervalima manjom brzinom ili da bude uključena tokom cijelog dana na istoj temperaturi, prenosi Klix.

Osim što će vam uštedjeti novac, korištenje klima uređaja u punoj snazi također će smanjiti vlagu u prostoriji, što je posebno važno u vlažnim uvjetima.

Podešavanje termostata na klima uređaju na višu temperaturu može značajno doprinijeti uštedi energije. Preporučuje se da klimu ostavite da radi na 26 stupnjeva kako biste ostvarili maksimalnu uštedu energije. Ovo je posebno korisno s aspekta očuvanja životne sredine i smanjenja utjecaja klimatskih promjena.

Kod održavanja idealnih uvjeta u prostoriji, važno je da klima uređaj bude redovno servisiran kako bi očuvao svoju efikasnost. Također, preporučuje se redovno čišćenje filtera kako bi se osiguralo da klima uređaj ne troši više energije nego što je potrebno.

Također, dobro izolirane prostorije doprinose efikasnijem korištenju klime, što može dodatno doprinijeti uštedi energije. Korištenje klima uređaja je nužno u većini klimatskih uvjeta, ali uz određene prakse može se postići značajna ušteda energije.

Redovno održavanje klima uređaja, učinkovito podešavanje termostata i korištenje klime u punoj snazi samo su neki od koraka ka efikasnijem korištenju ovog sistema za rashlađivanje prostora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh