Svaštara

Ne bacajte koru od voća jer je možete iskoristiti na razne načine: Pogledajte kako tačno

Umjesto da bacite kore od voćki, iskoristite ih kako bi izvukli maksimum iz hrane. Korice mogu jela učiniti ukusnijima i raznovrsnijima, a dom mirisnim i čistim. Iz naizgled nejestivih dijelova izvucite maksimum i smanjite otpad u domu.

unsplash

Uz prave ideje možete iskoristiti kore u potpunosti. Poznato je da se u njima nalazi mnoštvo prehrambenih vlakana, vitamina i antioksidansa, kao i mnoštvo aromatičnih spojeva. One donose novu hranu i začine u dom, mogu se koristiti i kao prirodni preparati za kožu, ili pak kao kuhinjski pomagači.

Ako je hrana tretirana hemijskim supstancama, namirnice stavite u posudu sa zasoljenom vodom, pustite da odstoje oko 30 minuta i zatim ih isperite vodom. Toksini bi trebali nestati.

Arancini i limuncini

Narančina kora bogata je moćnim antioksidansima, a koji bitno utječu na smanjenje kolesterola. Prema nekim istraživanjima antioksidanti koji se nalaze u njenoj kori puno su jači od onih u iscijeđenom soku.

Najbolje je ubaciti cijelu koricu u sokovnik i tako iskoristiti sve što skriva ova bogata kora. Samo ju nemojte zaboraviti dobro oprati prije.

Umjesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje s narančinom korom.

Pripremite kandirane naranče, marmelade ili slatki sirup za čaj. Naribanu koricu također možete dodati u cvjetaču ili kolače kako biste obogatili jelo i dobili finu aromu.

Može se još iskoristiti i za aromatiziranje octa ili žestokih alkoholnih pića, a sve što pritom trebate učiniti je nasjeckanu koru dodati u destilirani ocat, brandy, votku ili bijeli rum, pričekati do dvije sedmice da se arome otpuste te naposljetku procijediti tekućinu.

Arancine, kao i limuncine – ušećerene komadiće narančine kore, vrlo je jednostavno pripremiti kod kuće.

Ovaj specijalitet su kore, od naranče ili limuna, skuhane i uvaljane u šećer. Umjesto bijelog šećera možete koristiti zdraviju alternativu poput kokosovog šećera. Od sastojaka treba vam kora od otprilike 1 kg naranči ili limuna te 2 čaše šećera, količina šećera u gramima neka bude otprilike jednaka količini kore, dodajte još pola čaše vode i komadić mahune vanilije.

Naranče i limune operite i ogulite. Koru narežite na trakice i stavite u zdjelu. Zdjelu napunite vodom tako da kore budu potopljene. Pustite da prokuha i kuhajte još 3 minute, zatim iscijedite i ponovite postupak još dva puta. Višestruko kuhanje služi da bi se smanjila gorčina iz naranče.

Koru narezanu na tanke trakice zakuhajte, potopljene u minimalnoj količini vode u koju ćete otopiti šećer. Po želji možete dodati komadić mahune vanilije. Otopinu šećera će korica upiti i napraviti ih ljepljivim.

Nastavite kuhati 30 do 45 minuta dok korice ne počnu izgledati staklasto. Potom ih ocijedite i uvaljajte u šećer na masnom papiru. Sušite korice oko dva dana i spremite u posude. Dobili ste zdraviju i domaću poslasticu.
Narančina kora s čokoladom

Narančinu koru premažite slasnim premazom čokolade i ostavite da se osuši. Iskoristite isti recept kao i za arancine, a zatim otopite i prekrijte mliječnom ili tamnom čokoladom. Savršeno kao poklon, grickalica ili zdravija poslastica.
Začini od limuna

Naribajte koricu limuna koju ćete iskoristiti kao začin. Dodajte začine kuhanim žitaricama, ubacite ih u kus kus ili bulgur, u supe i variva. A limunova korica odavno je savršen dodatak palačinkama, kolačima, keksićima i svim slasticama. Umjesto žvakaće gume, ostružite bijeli dio sa svježe kore limuna i žvačite ju za svježi i mirisni dah.
Limun za čišćenje

Zahvaljujući koncentraciji limunske kiseline i mirisu koji osvježava, korice limuna su savršene za čišćenje prostora, poput kuhinje i kupaonice. Jedan od načina je da utrljate koru na slavine, vrata od tuš kabina i sudopere, a zatim isperite. Ako volite koristiti prirodna sredstva za čišćenje koja sadrže jabučni ocat, onda pri sljedećem čišćenju ubacite koju limunovu koricu i promiješajte te uživajte u mirisu.
Jabuka

Jabuka je škrinja s blagom, njen plod je bogat vlaknastim tvarima, vitaminima, mineralima i kiselinama. Kora jabuke sadrži dosta više vitamina nego plod jabuke, ona sadrži i pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima. Osim toga, kora sadrži kiselinu koja kontroliše razinu holesterola i šećera u krvi te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.
Bananina kora

Unutrašnjost kore od banane savršen je čistač cipela kao i biljaka, utrljajte ju na staru obuću i po listovima biljaka te ih pobrišite krpom. Postupak će ulaštiti cipele i oživjeti biljke jer banane su bogate kalijem, koji je odličan sastojak laštila za cipele i blagotvoran nutrijent za biljke. Ne samo da će cvijeće zasjati nego ćete ga i zaštiti jer je kora banane prirodno gnojivo i pesticid.
Avokadova kora

Hidratantna svojstva avokada poznat su sastojak mnogih preparata koji se koriste u kozmetičke svrhe. Sami možete iskoristiti njegovu koru tako što ćete njenu unutrašnjost utrljati na kožu i ostaviti nekoliko minuta, a zatim isprati. Prirodan piling vrlo je jednostavan uz pomoć avokada.
Kora od grejpa

Napravite zdrav i ukusan čaj od grejpa. Jednostavno njegovu koru ubacite u vrelu vodu i pustite da se kuha otprilike 15 minuta, po želji ga zasladite medom. Korica grejpa je bogata vlaknima, zato ju sačuvajte i iskoristite, piše 24Sata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh