Svaštara

Psiholog tvrdi da 80% žena čini ove 2 greške u odnosima s muškarcima

MEĐULJUDSKI odnosi su složeni i zahtijevaju pažnju i razumijevanje, a mnoge žene čine dvije greške u odnosima s muškarcima, tvrdi psihologinja Irina Molvinskaya. Prema njezinim riječima, prva pogreška je ta što žena počinje preuzimati ulogu majke u odnosu.

Žena - Federacija.org

“Ta se pojava očituje u pretjeranoj brizi, kontroli i skrbništvu, što nije primjereno u partnerskom odnosu. Žena ne bi trebala biti majka svom suprugu jer tada pokušava kontrolirati svaki aspekt života svog partnera, brinuti se o njemu kao o djetetu i rješavati njegove probleme”, objasnila je za portal Gazeta.

Ističe da takvo ponašanje dovodi do neravnoteže u vezi pa se partner može početi osjećati ovisno, djetinjasto i, kao rezultat toga, može izgubiti interes i poštovanje prema ženi.

“Razlozi ovakvog ponašanja mogu biti ukorijenjeni u obiteljskim odnosima i stereotipima, gdje žene od djetinjstva uče da je njihova glavna uloga brinuti se i štititi. Međutim, u odnosima među odraslima takav pristup nije samo neučinkovit, već je i štetan. Partnerstvo uključuje jednakost, uzajamno poštovanje i podršku, a ne roditeljsku brigu i kontrolu. Žene trebaju naučiti vjerovati svom partneru i dopustiti mu da pokaže neovisnost i odgovornost”, napomenula je psihologinja.

Kao drugu pogrešku ističe nesigurnost oko vlastitih želja i ciljeva.

“Ako žena ne može jasno izraziti svoje želje i ciljeve, to uzrokuje napetosti i nesporazume s partnerom te otuđenje od partnera. Uostalom, partneru je teško zadovoljiti potrebe koje žena sama ne izražava i ne ostvaruje”, istaknula je Molvinskaya.

Ženama savjetuje da porade na sebi i postanu sigurnije. Također, naglašava važnost otvorene i iskrene komunikacije s partnerom te dijeljenja vlastitih misli i osjećaja, prenosi novi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh