Svaštara

Psiholog otkrio kako da postanete dobar otac

Prema njegovim riječima, očevi trebaju biti svjesni da će se njihov životni stil morati promijeniti nakon rođenja djeteta

Otac i beba - Ilustracija / Magazin.ba

Očevi se ne bi trebali truditi da budu savršeni, nego da svojoj djeci redovno pokazuju ljubav i privrženost. Osim toga, važno je graditi zdrave odnose između roditelja kako bi dijete razvilo koncept podrške, a to uključuje i pomoć u kućnim poslovima.

– Očevi bi se trebali fokusirati na vlastito djetinjstvo. Zašto ne biste lijepe stvari preslikali na svoju obitelj? I obrnuto, ono što vam nije bilo ugodno, trebate izbjegavati – objasnio je psiholog Denis Hakimov.

Prema njegovim riječima, očevi trebaju biti svjesni da će se njihov životni stil morati promijeniti nakon rođenja djeteta jer će se pojaviti nove dužnosti, brige i odgovornosti. Ako otac ne može uspostaviti komunikaciju s djetetom, može se obratiti stručnjaku, smatra Hakimov.

Američki naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije otkrili su vezu između broja djece i roditeljske percepcije smisla života. Rezultati su pokazali da ljudi s više djece i kvalitetnijim ljubavnim vezama teže pronaći više smisla u životu. Pritom su muškarci više težili smislenijem životu nego žene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh