Svaštara

Evo kako kupanje u moru utječe na vaše tijelo

Umjereno izlaganje suncu pomaže tijelu da proizvodi vitamin D

Odmor - Ilustracija/Nezavisne.com

Kupanje u moru može donijeti brojne zdravstvene dobrobiti zahvaljujući kombinaciji fizičke aktivnosti, izlaganja suncu i morskoj vodi. Evo nekoliko pozitivnih aspekata koji se vežu uz kupanje u moru.

Fizička aktivnost

Plivanje i kretanje u vodi pružaju odličan oblik fizičke aktivnosti. Aktiviranje različitih mišićnih skupina pomaže u jačanju mišića, poboljšanju cirkulacije i kardiovaskularnog sustava te poticanju kondicije.
Smanjuje stres

Voda ima umirujući učinak i može pomoći u smanjenju stresa i napetosti. Zvuk valova i osjećaj vode mogu djelovati relaksirajuće na tijelo i um.
Izlaganje suncu

Umjereno izlaganje suncu pomaže tijelu da proizvodi vitamin D, koji je važan za zdrave kosti, imunološki sistem i opće zdravlje.
Koža

Morska voda i so mogu imati povoljan učinak na kožu. So pomaže u eksfolijaciji kože, uklanjanju mrtvih stanica i poticanju obnove kože. Međutim, nakon kupanja, važno je isprati so s kože kako ne bi izazvala suhoću ili iritaciju, prenosi Avaz.
Disanje i pluća

Kupanje u moru može pomoći u poboljšanju kapaciteta pluća i jačanju dišnog sistema. Tijelo mora prilagoditi disanje kako bi se izdržalo u vodi, što može koristiti plućima.
Cirkulacija

Hladna voda može potaknuti cirkulaciju jer tijelo reagira na nagle promjene temperature povećanjem protoka krvi prema površini tijela. To može poboljšati dotok kisika i hranjivih tvari do stanica.
Zabava i opuštanje

Aktivnosti u vodi, kao što su plivanje, skakanje valova ili ronjenje, mogu pružiti osjećaj zabave i avanture, što može doprinijeti emocionalnom blagostanju i opuštanju.
Ko treba biti oprezan

Važno je napomenuti da ljudi s određenim zdravstvenim stanjima ili alergijama mogu biti osjetljivi na morsku vodu, so i sunce te bi trebali konzultirati svog ljekara prije nego što se upuste u duže i intenzivnije kupanje u moru. Također, važno je poštivati pravila sigurnosti na plaži i u vodi kako bi se izbjegle ozljede ili opasnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh