Svaštara

Najviše psihopata bavi se ovim zanimanjima, na poslu im ne okrećite leđa

Psiholog Kevin Daton sa Oksford univerziteta, godinama je proučavao mozak psihopata i napravio listu zanimanja koje će najvjerovatnije privući i uhljebiti mnoge psihopatske ličnosti.

Psihopata - Ilustracija/Studomat.ba

Prema njegovim riječima, psihopate ćemo najprije naći u sljedećih 10 zanimanja.

Na prvom mjestu su direktori i menadžeri, zatim advokati, medijske ličnosti (sa akcentom na TV i radio), prodavci, hirurzi, novinari, policajci, sveštenici, kuhari i državni službenici.

Mnoge od ovih deset profesija uklapaju se u profil onih koji kriju najveći broj psihopata, jer su neke od osnovnih karakteristika psihopata samopouzdanje, egocentričnost, neustrašivost, hladnokrvnost i šarm, što su takođe karakteristike usko povezane sa konceptom uspjeha.

Tome u prilog ide i studija britanskog akademskog časopisa Journal of Business Ethics, prema kojoj su psihopate u visoko plaćenim profesijama poput advokata i menadžera često manje uspješni u svom poslu od drugih kolega. Takvi ljudi zarađuju manje novca i njihove veze će takođe biti manje uspješne, piše krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh