Svaštara

5 najvećih grešaka koje prave bake i djedovi

Obično mislimo da je uloga bake i djeda laka i puna radosti u poređenju s dugotrajnim izazovima roditeljstva. Istina je da vam biti baka ili djed omogućava da učestvujete u zabavnim i svečanim prilikama bez žrtvovanja finansijske sigurnosti ili neprekidnog sna.

Sretna porodica - Kurir.rs

Međutim, postoje brojni načini na koje biti baka ili djed može uzrokovati stres i pojačati napetost s vašom odraslom djecom. Ako želite održati jake odnose i minimizirati sukobe s unucima i njihovim roditeljima, evo nekoliko grešaka koje stručnjaci savjetuju da izbjegnete, kao i šta možete učiniti kako biste popravili štetu kada učinite nešto što kasnije požalite.
Davanje poklona koje roditelji nisu odobrili ili davanje novca bez komunikacije o očekivanjima

Uobičajeno je ponašanje baka i djedova da obasipaju unuke poklonima, ali davanje poklona može postati izvor napetosti ako se vi i roditelji djeteta ne slažete oko toga šta je prikladan poklon.

“Ponekad bake i djedovi mogu upasti u nevolje jer kupuju stvari za svoje unuke koje njihovi roditelji možda ne odobravaju, koje su preskupe ili previše raskošne,” rekao je Christopher Hansen, licencirani savjetnik u San Antoniju, za HuffPost.

Dobar način da to izbjegnete je da unaprijed dogovorite bilo koju kupovinu s roditeljima. Na primjer, “Baka vas vodi u zoološki vrt. Možete pogledati u suvenirnici na kraju posjete i izabrati jednu malu plišanu igračku koju će vam ona kupiti.” Ovo pojašnjava očekivanja za sve i daje roditelju do znanja da poštujete njihov autoritet, što pomaže u izgradnji povjerenja.

Komplikacije oko davanja poklona često se javljaju kada su u pitanju finansijski pokloni. S obzirom na to da troškovi brige o djeci prosječno iznose 27% prihoda porodica, uobičajeno je da bake i djedovi ili uskaču kao čuvari djece ili doprinose troškovima kao što su dnevna njega i školarina. Ali finansijski pokloni mogu rezultirati teškim osjećajima ako se novac koristi na način koji niste namjeravali.

“Pojašnjenje da li postoje očekivanja koja prate poklon,” rekla je Robin Kay Stilwell, licencirani bračni i porodični terapeut, za HuffPost.

“Je li to poklon za odraslu osobu ili dijete da ga koriste kako smatraju prikladnim, ili imate očekivanja u vezi s načinom na koji želite da se troši?” dodala je Stilwell, koja ima praksu u Washingtonu, D.C. i Floridi, i sama je baka.

Opet, najbolji način da spriječite probleme je kroz jasnu komunikaciju unaprijed. Možete se, na primjer, dogovoriti da platite 50% školarine za predškolu djeteta na dvije godine uz razumijevanje da nećete moći nastaviti sa sličnim iznosima kad dijete krene u osnovnu školu.
Nepoštivanje rasporeda roditelja

Nepozvani dolazak, rekla je Stilwell, definitivno nije prihvatljiv. Time “šaljete poruku da je vaša udobnost važnija bez obzira na poremećaj u toku porodične jedinice. To je posebno teško tokom večere, vremena za domaće zadatke ili spavanja.”

Također želite pokazati razumijevanje za to koliko su rasporedi roditelja zauzeti. “Mnogo puta bake i djedovi zaboravljaju da njihova djeca imaju živote s poslom i drugim obavezama i nemaju uvijek vremena niti žele imati vremena za posjete baka i djedova jer su jednostavno umorni i žive svoje živote,” rekao je Hansen. Ovo ponekad znači da ne posjećujete onoliko često ili dugo koliko biste željeli – ali zapamtite da je kvaliteta vremena koje provodite s unucima važnija od kvantiteta. Uradite svoj dio tako što ćete se pojaviti i ispoštovati bilo kakve obaveze koje preuzmete prema njima.

Roditeljska “primarna lojalnost mora se prebaciti na njihovu vlastitu porodicu,” objasnila je Stilwell. “Može biti izazov vidjeti ih kao odrasle osobe s vlastitim životima, donoseći odluke koje su vama razočaravajuće, ali njima odgovaraju. Izbjegavajte da to doživljavate kao nelojalnost.”

Naravno, želite da roditelji poštuju i vaš raspored – posebno ako ste jedan od njihovih čuvara djece. Ako ćete redovno brinuti o djeci, može pomoći postavljanje rasporeda. Isto tako, želite obavijestiti roditelje o bilo kakvim stalnim obavezama kao i o vašoj mogućnosti (i spremnosti) da “ostavite sve” kako biste čuvali unuke ako su roditelji u nevolji, prenosi N1.

“Ako baka ili djed djeluju kao čuvari bez jasnih parametara ili očekivanja, može se razviti ogorčenost,” rekla je Stilwell.

Kritiziranje roditeljskog stila roditelja

Može biti izazov šutjeti ako vidite da roditelji prave očite greške, ali budite sigurni da, ako iznosite zabrinutost, održavate poštovanje prema njihovom autoritetu.

“Često bake i djedovi imaju drugačiji pristup roditeljstvu koji može biti suprotan načinu na koji djeca odgajaju unuke. Također može biti drugačiji od načina na koji su oni sami odgajali sada već odraslu djecu. I roditelji i bake i djedovi mogu biti osuđujući i kritični prema stilu drugih. To može stvoriti razdor u odnosu s unucima,” rekla je Stilwell.

Možete se osjećati nepoštovano ako roditelji odbacuju vaše dugogodišnje iskustvo, ali na kraju dana, oni moraju donositi odluke koje im najbolje odgovaraju.

“Ponekad bake i djedovi uzimaju zdravo za gotovo da se vjerovanja njihove djece i način na koji žele odgajati svoju djecu poklapaju s onim što su oni radili, a često to jednostavno nije slučaj. Komunikacija i saznanje kako se oni osjećaju o određenim temama i drugim stvarima koje se tiču njihovog djeteta puno pomažu kako bi se osiguralo da bake i djedovi ne prekorače,” rekao je Hansen.

Kada su u pitanju kućna pravila i disciplina, korisno je unaprijed razgovarati o tim temama. Jasna očekivanja mogu spriječiti sukobe kasnije.

Poseban oprez potreban je u odnosima sa snahama i zetovima, posebno u slučajevima razvoda.

“Dobar je princip izbjegavati kritikovanje supružnika ili partnera vašeg djeteta, direktno ili indirektno, čak i ako oni iniciraju negativne komentare,” rekla je Stilwell.
Nepoštivanje granica

“Zaobilaženje autoriteta i želja roditelja,” rekao je Hansen, “je još jedno područje u kojem bake i djedovi upadaju u nevolje.”

Bilo da se radi o davanju poklona ili kućnim pravilima, “ako odrasla djeca osjećaju da se njihova roditeljska ‘pravila’ ili rasporedi ignorišu ili potkopavaju, to može utjecati i na druge aspekte odnosa, uključujući povjerenje,” rekla je Stilwell.

Ako želite biti dio života svojih unuka, to će morati biti pod uslovima s kojima se i vi i njihovi roditelji slažete.

“Razgovor jedni s drugima uvijek je najbolji način da se postigne razumijevanje o tome šta je prihvatljivo, a šta nije,” rekao je Hansen.

Što je jači vaš odnos i komunikacija s vašim odraslim djetetom, manje je vjerovatno da ćete naići na sukobe oko brige o unucima.

“Komuniciranje i saznanje kako se osjećaju o određenim temama i drugim stvarima koje se tiču njihovog djeteta puno pomaže kako bi se osiguralo da bake i djedovi ne prekorače,” rekao je Hansen.
Ne rješavanje problema kada se pojave

Naravno, briga o djeci može biti komplikovana, često zahtijevajući donošenje mnogih odluka u brzom slijedu. Neizbježno je da ćete u nekom trenutku učiniti nešto protivno željama roditelja. Kako se nosite s tim, postavit će ton za vaš odnos u budućnosti.

“Iskreno izvinjenje,” rekao je Hansen, je odličan početak. “Ispravak situacije prema vašim unucima ili djeci nije znak slabosti i pokazuje i jednima i drugima da i bake i djedovi prave greške i da su ljudi.”

Kao i kod bilo kakvog popravljanja, želite priznati osjećaje druge osobe, preuzeti odgovornost za svoje postupke i ponuditi obećanje – i možda plan – da ne ponovite grešku u budućnosti. Možete reći, na primjer, “Sljedeći put ću postaviti tajmer da nas podsjeti kada je vrijeme da ugasimo iPad.”

Iako možda ne smatrate da su vaši postupci bili greška, “Možete priznati da su vaše namjere bile pozitivne i da ćete raditi na poštovanju onoga što oni jesu i što im je potrebno od vas,” objasnila je Stilwell.

Može biti potrebno vrijeme i praksa da se svi osjećaju ugodno s vašom ulogom kao bake ili djeda. Budite suosjećajni prema sebi.

“Kao novi djed, apsolutno sam napravio sve greške koje sam spomenuo,” rekao je Hansen. Lako je “zaboraviti da su naša djeca sada roditelji i imaju svoje vjerovanje, pravila i način na koji žele raditi stvari.”

Pokazivanje svojoj odrasloj djeci da poštujete njihovo vrijeme i autoritet kao roditelja pomoći će vam da učvrstite svoju ulogu voljene, pouzdane bake ili djeda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh