Svaštara

Krompir nemojte držati u frižideru: Evo zbog čega

Hladnija temperatura u frižideru skrob u krompiru može pretvoriti u šećer

Proklijali krompir - Stil.kurir.rs

Ako ste se upravo vratili sa pijace ili iz prodavnice s velikom kesom krompira, nikako ga nemojte staviti u frižider. Ako ga stavite u frižider, možete povećati rizik obolijevanja od raka.

Hladnija temperatura u frižideru skrob u krompiru može pretvoriti u šećer.

A kad pečete krompir u rerni ili ga pržite na temperaturi iznad 120 stepeni, ti šećeri, u kombinaciji s aminokiselinom asparaginom, sudeći prema Američkom udruženju za borbu protiv raka, stvaraju hemikaliju pod nazivom akrilamid. Istraživanja na miševima pokazala su da akrilamid povećava rizik obolijavanja od raka, prneosi Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh