Svaštara

Olakšajte život sebi i psu: Najčešće greške koje vlasnici prave

Ponavljanje komande umanjuje njenu vrijednost

pas spava - Pixabay

Mnogim vlasnicima krznenih ljubimaca često padne na pamet da zovnu trenera koji će im pomoći da izađu u kraj s određenim ponašanjima psa. To su najčešće situacije u kojima pas ne reagira na komandu, vuče povodac kako bi trčao za drugom životinjom ili ne shvata trik koji ga pokušavate naučiti.

Rješenje problema

Zahvaljujući društvenim mrežama, lako je pronaći rješenje ovih problema.

Trener pasa @ingrid.pups objasnio je u TikTok video snimku šta vlasnici treba da poprave u svom ponašanju kako bi i njima i psima život bio lakši.
Ponavljate komande neumorno

Prva situacija koju trener ističe je kad pas ne reagira na komandu, ali je vlasnik uporno ponavlja. Naprimjer, vlasnik želi da pas sjedne i to mu saopšti komandom koju ljubimac ignorira. Zato vlasnik ponavlja komandu “sjedi, sjedi, sjedi… ”

Ponavljanje komande umanjuje njenu vrijednost za psa, umjesto da ponavljate komandu, izgovorite je jednom, koristeći povodac, poslasticu ili nešto što će pokrenuti psa. Kad pas posluša, nagradite ga.
Pozivate psa oštrim tonom

Mnogi vlasnici imaju isto iskustvo sa psima koji ignoriraju poziv da dođu, da se vrate ili slično. To može dovesti do frustracije koja će vas natjerati da poprimite agresivniji ton ili da krenete prema psu dok ga zovete.

Prelazak u prostor psa ponekad izaziva reakciju igre ili se pas uplaši i i udalji. Zato treba da pokažete da ste zanimljiviji od njegove trenutne preokupacije, što ne podrazumijeva oštar ton pozivanja. Koristite optimističan glas i pokret unazad. Ako ste frustrirani i to pokažete izgovorom, pas se neće zainteresirati.
Komanda sjedi kada sretne drugog psa

Ako vaš ljubimac ugleda drugog psa i zalaje, da li tražite da sjedne da biste ga smirili? Trener kaže da je to pogrešno.

Ukoliko natjerate psa da sjedne, to će mu pomoći da se fokusira na “metu” i upamtit će da treba nešto da očekuje u sličnoj situaciji, pa je bolje da ga naučite da ignorira drugog psa.
Vuče povodac

Pravilno hodanje psa na povocu zahtijeva vrijeme i strpljenje, ali je izvodljivo, ne dozvolite psu da vrši stalni pritisak dok ide naprijed, prenosi Avaz.

Dok šetate psa, olabavite povodac kad hoda pored vas, ali kad stigne do kraja povoca, zaustavite se i pokažite psu da se vrati, a onda nastavite. Ponovite postupak onoliko puta koliko je potrebno u toku šetnje.
Njuškom dodiruje druge pse

Vjerovatno je to uobičajena pojava ako često srećete druge pse ili se vaš ljubimac igra u parku, ali trener savjetuje da ovo ne dopustite.

Dreser kaže da vlasnik treba da se stavi u kožu svog ljubimca koji zna da nema slobodu, pa može da pokaže uznemirenost ako u šetnji priđete nekom drugom.

Repovi koji mašu i lajanje pokazuju nervozu, a ne uzbuđenje. Stoga trener savjetuje klijente da izbjegavaju nepoznate interakcije pasa, to će pomoći ljubimcu da se osjeća opuštenije i ima više samopouzdanja, pa neće morati da stalno “skenira” svoje okruženje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh