Svaštara

Zgrozit ćete se kada saznate šta muha radi kada sleti na vašu hranu

Nakon što muha pokupi klice, može da širi bolest na nekoliko načina

muha - Novi

Postoji najmanje 100 različitih patogena koje kućne muhe mogu da nose, poput bakterija, virusa i jaja parazita, rekao je ljekar Tomas J. Daniels za The Healthy.
Nakon što muha pokupi klice, može da širi bolest na nekoliko načina. Bakterije i virusi na kontaminiranoj hrani zalijepe se za tijelo muhe i sitne dlačice na nogama. Kad odleti i sleti negdje drugdje, poput vaše hrane, za sobom ostavi neke od tih klica.

“Dakle, potencijalno smo u opasnosti čak i od muhe koja sleti na hranu, iako je količina prenesenog patogena vjerovatno mala”, kaže Daniels, prenosi Hayat

No, postoji gori način za prenošenje virusa. Kada muhe slete na hranu, povraćaju po njoj. Naime, one ispuštaju tečnost iz probavnog sistema, te tako omekšaju hranu.

Tečnost koju ispuštaju prepuna je virusa i bakterija s njihove prethodne žrtve. Tako se stvara puno veći rizik od zaraze, budući da štetne materije puno duže preživljavaju u muhi, nego na njenim nogama ili krilima.

“Muhe mogu da prenesu Ešerihija koli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus”, kaže stručnjak za zarazne bolesti Brent V. Lartz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh